Naš, a evropski… ŽFK Leotar “stigao” do Niona

Vaso Mijanović, UEFA Komitet za ženski fudbal

Oblikovanje UEFA politika kada je u pitanju evropski fudbal sprovodi se i kroz UEFA Komitete koji su zaduženi za određene oblasti. UEFA Komiteti daju savjete, podnose prijedloge i preporuke Izvršnom komitetu UEFA koje se tiču određenih oblasti za koje je taj UEFA Komitet nadležan.

Jedan od UEFA Komiteta je i UEFA Komitet za ženski fudbal, a u naredne četiri godine Vaso Mijanović će obavljati funkciju člana UEFA Komiteta za ženski fudbal. Ponosni smo što će predsjednik ŽFK Leotar Trebinje biti u mogućnosti da uzme aktivno učešće u kreiranju strategije evropskog ženskog fudbala, te na najbolji mogući način reprezentuje i ŽFK Leotar Trebinje, kao i ženski fudbal u Bosni i Hercegovini.

Ovo je prvi put da je neki naš sugrađanin direktno uključen u rad u organima UEFA. U kratkom razgovoru, Vaso Mijanović je potvrdio imenovanje u UEFA Komitet za ženski fudbal, te izrazio zahvalnost Izvršnom komitetu UEFA na čelu sa Aleksanderom Čeferinom na ukazanom povjerenju. Vaso Mijanović je istakao da mu je izuzetna čast što će kroz saradnju sa svim UEFA organima biti u prilici da prati i utiče na određene odluke u cilju poboljšanja ženskog fudbala u Evropi, a posebno u Bosni i Hercegovini, sa posebnim osvrtom na poboljšanje statusa fudbalerki, jednakost i ravnopravnost.

Želja mi je da u konstruktivnim razgovorima i razmjeni ideja, te dodatnom poboljšanju odnosa sa ostalim UEFA predstavnicima doprinesem pronalaženju određenih rješenja koja će u narednom periodu poboljšati stanje ženskog fudbala u BiH u svim segmentima” istakao je Mijanović.

U nadležnost UEFA Komiteta za ženski fudbal spadaju sve aktuelne teme ženskog fudbala, posebno one koje se odnose na ženska takmičenja; logistika u izboru nacionalnih asocijacija domaćina za finalnu rundu UEFA Evropskog prvenstva za žene, UEFA Evropskog prvenstva za žene do 19 godina i UEFA Evropskog prvenstva za žene do 17 godina; praćenje i monitoring svih fudbalskih takmičenja za žene, a posebno UEFA Evropskog prvenstva za žene, UEFA Lige nacija za žene, UEFA Lige šampiona za žene, UEFA Evropskog prvenstva za žene do 19 godina, UEFA evropskog prvenstva za žene do 17 godina, kao i Evropskog kvalifikacionog takmičenja za Svjetsko prvenstvo u fudbalu za žene.

UEFA Komitet za ženski fudbal takođe  pomaže u definisanju principa žrijebanja i prati pripremu i sprovođenje žrijebanja; daje preporuke o međunarodnom kalendaru, uključujući prijedloge za koordinaciju takmičenja UEFA i FIFA nacionalnih timova, a pomaže u izradi i sprovođenju strategija i programa razvoja fudbala za devojčice i žene.

Podijeli ovu vijest

Posljednje vijesti

Pratite nas na Facebooku